Przejdź do głównej treści

Fermentowane produkty jako żywność funkcjonalna – POMITECH

Jak wykorzystać pozasortymentowe pomidory, które nie spełniają norm handlowych pod względem m.in. wyglądu lub wybarwienia, ale dalej są pełnoprawnym surowcem? To pytanie zadała sobie mgr inż. Anna Bajon – uczestniczka z I rundy Naboru naszego projektu. Jej odpowiedzią jest POMITECH – pasta z fermentowanych pomidorów.

Dzięki zastosowaniu zaawansowanych procesów biotechnologicznych Pomysłodawczyni udało się przekształcić pomidory pozasortymentowe w zdrową, smaczną i funkcjonalną żywność. Pasta dostarcza konsumentowi składników bioaktywnych oraz postbiotyków. Produkt stworzony został z myślą o zrównoważonym rozwoju oraz ograniczeniu strat dla producentów rolnych. Pomysł łączy efektywniejsze wykorzystanie całego plonu w idei zero waste z wysoką jakością oraz walorami prozdrowotnymi.

Pani Anna do projektu zgłosiła się z koncepcją pomysłu. w pierwszej fazie zajęła się potwierdzeniem potrzeby rynkowej – przeprowadziła badania zarówno wśród konsumentów jak i wśród firm działających w branży. Określiła cele, unikalną wartość oraz środki dystrybucji produktu. Po dostaniu się do drugiej fazy, wraz z podwykonawcą, zaczęła pracować nad finalna recepturą produktu oraz domyślnym procesem produkcyjnym.

Efektem działań w projekcie było wytworzenie 100 sztuk MVP produktu – pasty, którą można było spróbować podczas DemoDay.

Z radością informujemy, że produkt jest już w sprzedaży pod nazwą PomiAmori! Serdecznie gratulujemy pomysłu i będziemy obserwować dalszy jego rozwój!